7 грешки на любителите на вино

Write By: Toddor Published In: Интересно Created Date: 2015-06-02 Hits: 660 Comment: 0
7 грешки на любителите на вино

7 грешки, които понякога правят любителите на вино

Възможно ли е всеки любител на виното да направи някоя от следните грешки при пиене на вино? Почти всеки любител прави поне едина! Най-хубавото е, което ще направи това напомняне за корекция на навиците за пиене на вино е да направи удоволствието от виното по-голямо! Така че нека да започнем със седемте грешки.

1. Виното се пие с неподходяща температурата.

Важно е да се помни, че оптималната температура = оптимален аромат. Много често червеното вино се сервира прекалено топло и бялото вино прекалено студено. Въпреки, че вината със сигурност могат да се консумират (и може би дори да бъдат доста добри), ако са сервирани с подходяща температура ще имат по-голяма дълбочина на характера и по-голям колорит. Един лесен начин да получите вашата бутилка с температура близо до идеална температура за сервиране е да следвате тези лесни "правила".

Червено вино: Ако приемем, че си червено вино се съхранява при стайна температура, просто поставете бутилката в хладилника за около 15 минути преди да го отворите.

Бяло вино: Бяло вино съхранява в хладилника трябва да бъде на масата за около15 мин. - преди да е готово за пиене.

2. Отлежаване дълго на виното.

Всички сме чували, че виното се подобрява с възрастта, но това не винаги е така! По-голямата част от вината, произведени днес са предназначени да бъдат консумирани в рамките на една или две години след бутилиране. Съхраняване на такава бутилка в продължение на десет години, не ще го направи по-добро! Ако имате специален повод, който искате да празнувате с отлежало вино, се уверете, че виното е предназначено за отлежаване. Повечето от вината не са.

3. Неправилно съхранение на вино.

Светлината, топлината и въздуха са  врагове на виното. Няма смисъл да инвестирате във вино (независимо от цената), ако нямате намерение да го съхранявате правилно. Идеалните условия във винарските изби не са по възможностите на повечето любители на вино. Вместо това, можете да намерите хладно, тъмно и сухо място, като килер и то най-вероятно ще ви свърши работа. Само не забравяйте да съхранявате бутилките легнали. Шкаф за вино? Няма проблем! Просто съхранявайте виното в кашона, като го поставите полегнал.

4. Съчетаване на вино с грешната храната.

Дори най-добрите вина могат да бъдат възприети зле, когато не са съчетани с подходящата храна. Един бърз пример за грешно съчетание е отлежало в дъбови бъчви Шардоне с месо от дивеч с подправки. Въпреки, че виното и храната имат страхотен вкус поотделно, съчетанието крие неприятни усещания. Месото ще изглежда прекалено "дивечово" с интензивен аромат на подправки. От друга страна, виното ще пренесе дъбовия вкус, което може да доведе до заключението, че както виното така  и храната просто не са много добри. Какъв срам! Опитайте съчетаване на същото Шардоне със свинско филе с мек сметанов сос. И успех!

5. Вино от грешната чаша.

Има ли някакво значение? Всъщност, да. Вино може да се пие и от водна чаша, но за да се усетят най-добрите му характеристики е необходима подходяща чаша. Въпреки че можете да намерите чаша, които е подходяща за почти всеки вид вино, ето някои основни съвети. За повечето вина е подходяща чаша с по-голяма площ за виното, за да се аерира, като по този начин ще се усетят най-добрите характеристики на виното. За пенливите вина, от друга страна, е най-добре да се сервират в тесни чаши, които държат мехурчета в капан, така че те да запазват своята цялост. Винаги се пие от чаши, които са добре измити и без аромати. (Стъклените винаги са по-добри от пластмасовите.)

6. Консумация на едно и също вино през цялото време (известено още като "синдром на единия етикет").

След, като сте харесали едно вино го купувате или поръчвате отново. И отново. И отново! Някои хора купуват едно и също вино, защото се страхуват, че ще губя пари за вино, което няма да им харесва. Така те се лишават от намирането на нови вина, които могат да им допаднат дори повече! Предложение - правете малки стъпки. Ако пиете Шардоне от определена изба, опитайте същото вино от друга изба. Или опитайте с Шардоне от друга част на света. Ако обичате Мерло, опитайте Малбек. Така ще намерите нови вина, които най-вероятно ще харесате толкова, колкото вашето любимо и ще се отървете от вечния избор.

7. Цените повече мнението на другите, отколкото собственото.

Въпреки, че в съответствие с препоръките на експерти и други любителите на виното може да намерите прекрасни нови вина, защо трябва да харесвате вина, които други са харесали. И това е добре! Или, може би, въпреки Грешка 1 споделена по-горе, може наистина да предпочитате  червено вино охладено. Може това да е в разрез с нормата, но ако го предпочитате виното така - изпитайте удоволствие по вашия собствен начин! Пийте както и каквото искате - това е вашата чаша вино и е предназначена за вас, насладете и се! (Но, просто не прекалявайте.)

Leave A Comment

Captcha