Рейтинг на вино - какво означава?

Write By: Toddor Published In: Created Date: 2015-06-05 Hits: 477 Comment: 0
Рейтинг на вино - какво означава?

Рейтинг на вино - какво означава?

Дали планираме гледане на филм, посещение на ресторант или избор на книга, все по-често сме склонни да обръщаме внимание на рейтинга. Той ни помагат да направим разумен избор, когато се сблъскваме с множество възможности, с които не сме запознати. С толкова много препоръки и цени, избора на вино често е много сложен. Тогава на помощ идват различните рейтингови системи, но трябва да се има предвид, че оценката кое е най-доброто вино ... е ваша.

Вземете чаша, и да започне дегустация!

Концепцията за прилагане на цифрова рейтинги за виното е позната на повечето потребители на вино, но е сравнително нова. Две влиятелни американски издания, The Wine Advocate и The Wine Spectator използват скала до 100 точки, както ползва и списание Wine Enthusiast. Списание Decanter използва петзвездна система, докато Джансис Робинсън (Jancis Robinson) използува скала до 20 точки. Робърт Паркър (Robert Parker), който стартира The Wine Advocate през 1978 г., е запазила своя статут на най-влиятелният винен критик в света, главно поради оценките за вина Бордо, които са от водещите на пазара. С изключение на Рона, Паркър е прехвърлил отговорността за другите региони на голям екип от колеги. Друг пример за променящия се статус на винени критици е Джеймс Съклинг (James Suckling), които  напусна списанието  Wine Spectator през 2010 г. след оценяване на вина от Бордо и Италия в продължение на много години. Сега той споделя своите мнения на собствена интернет страница. Наличието на много различни скали не улеснява живота на любителите на виното.

Идеята за оценяване на виното остава спорно в определени кръгове, начело с ветерана писател Хю Джонсън, който твърди, че "вкусовете са твърде различни, твърде изтънчени, твърде мимолетни, непостижими за да бъдат редуцирани до набор от числа."

Съкращения на системите за рейтинг на виното

Съкращение Издател/Оценител
RP or WA Роберт Паркър (Robert Parker) от The Wine Advocate до 100
WS Wine Spectator до 100
WE WIne Enthusiast of 100
MB Михаел Броадбент (Michael Broadbent) от The Great Vintage Wine Book
DE Decanter до 5, но реално не се публикуват по-ниски рейтинги от 3
GR Gambero Rosso's списание за италиански вина до 3, като 1 е еквивалент на 70-79/100, 2 на 80-89/100 и 3 на 90-100/100
BH Allen Meadows Burghound.com
JR Джансис Робинсън (Jancis Robinson) до 20
ST
Стефен Танзер (Stephen Tanzer) до 100
JH James Halliday, публикува на сайта  WinePros

Така, ако сте изправени пред избор на вино с WA 89, вино с JR 17 или вино с  DE 4  рейтинга не ви помага много.

 

 

Leave A Comment

Captcha